Airborne herdenking

Gelderland herdenkt de vrijheidsstrijd in de Airborneregio
Het zal u niet zijn ontgaan. Geregeld staan er artikelen in de krant die betrekking hebben op de oorlogsjaren 1940-1945, zoals die hebben plaatsgevonden in de Airborneregio. De Airborneregio bestaat uit de gemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum.

Boven de grote rivieren was deze regio van september 1944 tot en met mei 1945 onafgebroken het centrum van de bevrijdingsstrijd van Nederland. In september 1944 werd gestart met de operatie Market Garden, die ons snel moest bevrijden van de bezetting.

Door een verkeerde inschatting ontstond er echter een bloedige strijd die uiteindelijk pas in mei 1945 leidde tot de gewenste bevrijding. Die periode staat ook wel bekend als ‘de Hongerwinter’.

75 jaar later
In september dit jaar is het dus 75 jaar geleden dat de strijd in volle hevigheid losbarstte. Dit wordt gezien als een ‘kroonjaar’, dat op grootse wijze wordt herdacht in deze Airborneregio. Om één en ander op de juiste wijze in kaart te brengen is de Stichting Airborne Region opgericht. Van hieruit worden de vele activiteiten gecoördineerd zoals die in september plaats zullen vinden. Een groot spektakel is bijv. de Bridge To Liberation Experience, een groot multimediaal herdenkings-evenement van de Slag om Arnhem, die plaats zal vinden bij de John Frostbrug. Ook zal er vanuit België de zgn. Liberation Route worden gereden met een grote hoeveelheid voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze voertuigen komen uit een groot deel van Europa maar ook uit de Verenigde Staten.

Beleven
De activiteiten worden door de Stichting Airborne Region onderverdeeld in drie begrippen, namelijk:

Herdenken (het eren en gedenken van diegenen die zich voor het herwinnen van onze vrijheid hebben ingezet),
Beseffen (dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn) en
Beleven (indringende ervaringen ondergaan uit de oorlogsjaren).
Het Achterhoeks Mannenkoor heeft zich aangesloten bij de Stichting Airborne Region bij het onderdeel ‘Beleven’. Op vrijdag 20 september treden we meerdere keren op.

Bijdragen Achterhoeks Mannenkoor
Van 12.30 – 13.00 uur vindt de herdenkingsceremonie plaats en de officiële opening door de 95+ veteraan Ray Waller. Nadien wordt 2 minuten stilte gehouden. Daarna zingt het Achterhoeks Mannenkoor, onder begeleiding van dirigent Christo Guenov, het lied: ‘We Will Remember Them, dat door Ray Waller is aangedragen. Dit stuk zal vierstemmig worden gezongen. Verder zullen wij in de loop van de middag twee maal een periode vullen van een klein half uur. Henk Bennink begeleidt het Achterhoeks Mannenkoor op piano.

Repertoire
Het lied ‘We Will Remember Them‘ is geschreven voor en gezongen door het Military Wives Choir en heeft grote indruk nagelaten tijdens een Herdenking in de Royal Albert Hall te Londen. Hieronder kunt u luisteren naar dit lied, gezongen door het Military Wives Choir.

Verder zingen we: ‘The White Cliffs of Dover. Dit vertelt over de Engelse piloten die met hun jachtvliegtuigen en bommenwerpers terugkomen van de missie in Duitsland. Als ze de witte krijtrotsen van Dover in zicht krijgen, weten ze dat ze veilig thuis komen.
Hetzelfde geldt voor het nummer: ‘Coming in on a Wing and a Prayer‘, waarbij de piloot de vliegbasis bereikt met slechts één vleugel en een gebed. ‘Pick up your troubles in your old kit bag‘ gaat over de immer lachende commandant die zijn manschappen aanraadt positief te blijven.
De ‘Ballad of the Green Berrets‘ gaat over de Special Forces, de Commando’s die zeer gevaarlijke operaties uitvoerden en waarvan velen sneuvelden. Verder zingen we: ‘Irish Blessing’ en ‘Halleluja’ van Cohen. We eindigen met: ‘Land of Hope and Glory‘ en ‘We’ll meet again‘. Beide liederen zijn inmiddels zeer bekende ‘meezingers’. We hopen dan ook dat het publiek uit volle borst zal meezingen.